SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fougerus

  • Fougerus Fougerus
  • Ser Fougerus Ser Fougerus
  • Ser Fougerus Ser Fougerus
Wygląd i konsystencja:
Ser należy do grupy serów Brie. Jest to niepasteryzowany, miękki, biały ser w kształcie krążka z penicylinową pleśniową skórką o wadze do 2kg. Gruba aksamitna skórka jest w pełni jadalna i bardzo aromatyczna. Ser ma gęstą, kremową teksturę lekko słoną i smak kredowy.Zawartośc tłuszzcu 45%. W języku francuskim oznacza Fougere 'paproć'. Paproć jest dodawana tuż przed pakowaniem, więc nie ma ogromnego wpływu na smak.

Komponenty i wytwarzanie:

Proces dojrzewania zajmuje cztery tygodnie.

Smak i zapach:

Ser jest bardzo podobny w smaku i teksturze do sera Coulommiers czyli słodko -mleczny. Masa serowa jest jędrna i słodka, i ma słony posmak.

Pochodzenie:

Na skalę handlową został po raz pierwszy wyprodukowany na początku XX. wieku.

Podawanie:
Fougerus może być podawany w temperaturze pokojowej, nadaje się do smarowania z chrupiącym pieczywem oraz z ostrym białym winem. Odpowiednie wino: Bourgogne, Bordeaux, Cotes du Rhone.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis