SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Forsterkase

  • Forsterkase Forsterkase
  • Ser Forsterkase Ser Forsterkase
  • Ser Forsterkase Ser Forsterkase
  • Ser Forsterkase Ser Forsterkase
Wygląd i konsystencja:
Koła sera Forsterkase (od 15 do 17 cm.średnicy i 4,5 cm.wysokości)wykonane są z mleka krowiego, myte w białym winie a następnie owija się je w korę sosnową. Ser ma gładką i aksamitną konsystencję,koloru kości słoniowej.Jest miękki i lepki.Dojrzewa od 3 tygodni do 2 miesięcy.Dojrzały ser jest prawie płynny, dlatego można go jeść łyżeczką. Zawartość tłuszczu od 45% do 50%.Nazwa tego sera oznacza dosłownie "Ser drwal". Choć dostępny przez cały rok, najlepiej jeść go od wczesnego lata.

Smak i zapach:
Połączenia białego wina i kory sosnowej tworzy ostry, drzewny aromat. Smak słonawy i kwaśny.

Pochodzenie:

To klasyczny ser pochodzący z Canton Thurgan w północnej Szwajcarii.Z wyglądu podobny do Vacherin Mont d'Ord lub Vacherin du Haut-Doubs.

Podawanie:
Doskonale uzupełnia się z winami: Pinot Noir, Gewurztraminers, Reisling.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis