SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Formai de Mut

  • Ser Formai de Mut Ser Formai de Mut
  • Ser Formai de Mut Ser Formai de Mut
Wygląd i konsystencja:
Potrzeba około 10 litrów mleka, aby wyprodukować 1 kg sera. Po porannym i wieczornym udoju mleko wlewa się do dużych kotłów miedzianych, które zawierają od 3000 do 4000 litrów mleka, podgrzewa od 35 ° do 37 ° C. Twaróg jest gromadzony w specjalnych filtrach z tkaniny, pozostaje w nich do odcieku nadmiaru serwatki. Następnie jest wkładany do form i solony co parę dni. Produkowany wysoko w regionach górskich w sezonie letnim, produkowany jest również w niskich dolinach w zimie, przez małe, lokalne mleczarnie w kontrolowanej temperaturze i wilgotności.
Gotowe koło ma średnicę od 30 do 40 cm waży od 8 do 12 kg .Dojrzewa od 40 do 45 dni.

Smak i zapach:

Skórka jest cienka w kolorze żółtym, kiedy jest młody, ale blednie do szarego im staje się starszy. Wnętrze ma barwę kości słoniowej. Jest zwarte i miękkie. Smak jest delikatny i aromatyczny, dzięki aromatycznym ziołom alpejskim, które nadają charakterystyczny aromat.

Pochodzenie:

Wytwarzany w Alpach. Jest rarytasem ,który ciężko znaleźć na sklepowych półkach. Wytwarza go dwadzieścia jeden gmin w Alta Val Brembana, w obszarze w prowincji Bergamo.

Podawanie:

Ser nadaje się do deski serów. Gdy jest dwumiesięczny degustacja odbywa się tylko z białym winem ,a ze starszym tj. sześciomiesięcznym lub starszym podaje się wino czerwone.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis