SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Formaggio di Fossa(Pecorino di Fossa)

  • Formaggio di Fossa(Pecorino di Fossa) Formaggio di Fossa(Pecorino di Fossa)
  • Ser Formaggio di Fossa Ser Formaggio di Fossa
Wygląd i konsystencja:
Formaggio di Fossa zwant takżePecorino di Fossa - ser w kształcie cylindrycznym. Jego waga waha się od 500g do 1,9kg. Skórka w kolorze kości słoniowej, bursztynu, aż do koloru żółtego. Wnętrze półtwarde, kruche w kolorze bursztynu, białe lub żółte.Jest serem sezonowym.


Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z mleka krowiego, owczego lub mieszanego wEmilia Romagna.Ser dojrzewa najpierw w piwnicach,a potem w specjalnych przygotowanych dołach ziemnych,którewystępują w naturalnym  krajobrazie tego obszaruod 80 do 100 dni.Przed umieszczeniem gow zagłębieniu,skórka jestcałkowicie pokrytamieszankąziół i przyprawzewzgórza i góry, które obejmują:liśćlaurowy, jałowiec,macierzanka, mięta, rozmaryn idzikikoper włoski.

Smak i zapach:
Jeśli ser wytwarzany jest z mleka owczego, wówczas smak sera jest kwaskowaty. Jeśli natomiast wytwarzany z mleka krowiego smak jest lekko słony, kwaśny z nutką goryczy.

Podawanie:
jako tarty jest doskonałym dodatkiem do dań z makaronu.Świetny partner dla lokalnych trufli.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis