SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Formagella Valcavallina

  • Ser  Formagella Valcavallina Ser Formagella Valcavallina
Wygląd i konsystencja:
Formagella Valcavallina ma kształt cylindryczny, o średnicy 20 centymetrów. Waży ok. 2 kg.

Komponenty i wytwarzanie:
Jest to ser podpuszczkowy produkowany z mleka krowiego. Minimalny okres dojrzewania wynosi 45 dni i odbywa się w pomieszczeniach o temp. 8 stopni i wilgotności 80/90 procent. W tym czasie formy obraca się i czyści raz w tygodniu.

Smak i zapach:
Ma słodki, aromatyczny smak. Wyczuwalny jest lekki posmak mleka.

Podawanie:
Szczególnie polecany na grilla.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis