SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Formagela Valseriana

  • Ser Formagela Valseriana Ser Formagela Valseriana
Wygląd i konsystencja:
Formagela Valseriana ma kształt cylindryczny o średnicy 18 do 20 cm. Waży ok. 1,5kg. Po przekrojeniu sera, jest blady, biały, miękki i zwarty.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser podpuszczkowy, wytwarzany z pełnego mleka krowiego.

Smak i zapach:
Smak jest słodki, aromatyczny z wiekiem staje się lekko kwaśny.

Pochodzenie:
Pochodzi z Włoch z prowincji Bergamo.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis