SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fontina Val d'Aosta

  • Ser Fontina Val d'Aosta Ser Fontina Val d'Aosta
  • Ser Fontina Val d'Aosta Ser Fontina Val d'Aosta
  • Ser Fontina Val d'Aosta Ser Fontina Val d'Aosta
  • Ser Fontina Val d'Aosta Ser Fontina Val d'Aosta
  • Ser Fontina Vsl d'Aosta Ser Fontina Vsl d'Aosta
Wygląd i konsystencja:
Ser Fontina jest to gęsty, gładki i lekko elastyczny ser pół-miękki produkowany z surowego mleka. Mleko musi być z jednego udoju porannego lub wieczornego, nigdy nie wolno ich mieszać. Miąższ sera jest w kolorze słomy z małymi okrągłymi dziurkami. Ser waży ponad 8 kg.

Smak i zapach:

Aromatyczny ser o delikatnej nucie orzechowej z odrobiną łagodnego miodu. Po stopieniu, czyli w jego często stosowanej postaci, nabiera ziemistego aromatu z posmakiem świeżych grzybów i lekkiej kwasowości. Ma łagodny, wyrazisty zapach i lekko orzechowy smak z nutką miodu.

Komponenty i wytwarzanie:

Pełnotłuste krowie mleko ścina się dzięki podgrzaniu w wielkiej miedzianej kadzi i dodaniu podpuszczki. Uzyskany skrzep odsącza się i pozostawia do dojrzewania (najczęściej sery dojrzewają w grotach skalnych), które trwa około trzech do siedmiu miesięcy, po czym sery otrzymują zieloną pieczęć zatwierdzenia. W efekcie uzyskuje się pyszny ser o aromatycznym miąższu.
Waga sera sięga od 20 do 40 kg. Pół-miękki ser produkowany w dolinie Aosty w alpejskich szałasach.
Dojrzewa w jaskiniach, tunelach a nawet w opuszczonej kopalni miedzi. Miąższ jest zwarty z małymi dziurkami, w słomkowym kolorze.

Pochodzenie:

Oryginalna Fontina pochodzi z regionu Val d'Aosta we włoskich Alpach w pobliżu granic Francji i Szwajcarii. Nazwa sera Fontina pochodzi od czasowinika fondere, co oznacza topić. Fontina otrzymała DOP. stanu w 1996 r., które chronią swoje metody produkcji.

Podawanie:

Fontina jest podstawowym składnikiem włoskiej fonduty, regionalnej odmiany fondue, stanowi nieskazitelny element deski serów, oraz jest serem deserowym. Bywa spożywany wprost jak i dodatek do potraw. Aksamitnie gładka faktura czyni go idealnym do wytapiania w Polenty i Risotto. Podawany z pieczywem lub pokrojony do sałatki. Również dobrze komponuje się z szynka, salami lub świezymi owocami.

Łatwo się topi, bardzo dobry do zapiekanek i grzanek, jest również popularnym serem stołowym. Nie traci swojego aromatu pod wpływem wysokiej temperatury.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 45%.

Proponowane wina:

Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Barbaresco, Barolo, Chianti.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis