SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fontina

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Fontina Ser Fontina
  • Ser Fontina Ser Fontina
  • Ser Fontina Ser Fontina
  • Ser Fontina Ser Fontina
  • Ser Fontina Ser Fontina
  • Ser Fontina Ser Fontina
Wygląd i konsystencja:
Fontina to ser podpuszckowy, dojrzewający, półtwardy, z mleka krowiego produkowany we Włoszech, o miąższu giętkim, elastycznym, o oczkach małych, okrągłych. Skórka jest twarda, cienka i sucha. Zawartość tłuszczu to 45%. Masa sera wynosi 8 - 18kg, ser ma kształt płaskiego cylindra o średnicy 30 - 40cm i wysokości 8 - 10cm.

Komponenty i wytwarzanie:
Otrzymywany z mleka krów rasy Valle d’Aosta i wytwarzany tradycyjną techniką, dojrzewa około trzech miesięcy.
Do produkcji Fontiny używa się pełnotłustego surowego mleka, które podgrzane w wielkiej miedzianej kadzi i zaprawione podpuszczką, ścina się tworząc twaróg. Po odsączeniu serwatki sery umieszczane są w chłodnym miejscu, często w wykutych w skale piwnicach, gdzie podlegają dojrzewaniu. W ciągu 3-4 miesięcy otrzymuje się delikatny, aromatyczny ser o lekko żółtym miąższu i niewielkiej ilości oczek.
Dopóki Fontina jest młoda, służy jako wyśmienity ser stołowy, dojrzalsza natomiast, dzięki łatwości topienia (włoski czasownik "fondere" oznacza właśnie „topić”), znakomicie nadaje się do gotowania. Ta właściwość wykorzystywana jest między innymi do robienia rozgrzewającej, doskonałej na alpejskie zimy fonduty – lokalnej odmiany fondue.

Pochodzenie:

Historia tego sera sięga średniowiecza, ale nazwę Fontina otrzymał dopiero w XVII wieku.
Alpejskie łąki Doliny Aosty od wieków stwarzają idealne warunki do rozwoju mleczarstwa. Pasące się pod gołym niebem krowy dostarczają aromatycznego mleka, które jest doskonałym surowcem do produkcji masła, śmietany i serów. Z tych ostatnich najbardziej znana jest wyrabiana w Valle d'Aosta już od XII wieku, charakteryzująca się łagodnym smakiem Fontina. Ser ten jest produkowany w całych Włoszech, jednakże najsmaczniejszy pochodzi z doliny Aosta.

Podawanie:

Fontina świetnie nadaje się do przyrządzania przystawek i dań głównych (np. fondue). Sprawdza się na desce serów, z akompaniamentem czerwonego wytrawnego wina, a także w licznych przystawkach i daniach głównych. Może być zapiekany, gotowany i duszony.

Proponowane wina:

Ser dobrze spożywać przy lampce wina: Pinot Noir, Beaujolais, Chardonnay, Riesling.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis