SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fontal

  • Ser Fontal Ser Fontal
  • Ser Fontal Ser Fontal
Wygląd i konsystencja:
Ser Fontal jest delikatny i maślany o lekko mdłym smaku i żółtym miąższu z drobnymi dziurkami. Miękki, łagodny aczkolwiek charakterystyczny w smaku ser z rodziny Alpejskich serów typu Fontina. Fontina to ser bogaty w proteiny, dostarcza ważnych soli mineralnych takich jak: wapń i fosfor. Najbardziej znany z serów z włoskiego regionu Valle d’Aosta. Produkowany z pełnego mleka, pochodzącego od krów, które żywią się wyłącznie trawą z położonych w górach pastwiskach. Charakteryzuje się zwartą budową, o żółto-słomkowej barwie.

Smak i zapach:

Smak sera Fontina jest bardzo delikatny orzechowy i słodki. Po dwumiesięcznym dojrzewaniu ten ser może być tarty.

Pochodzenie:

Pierwotnie francuska wersja Fontiny, serowa marka Fontal stworzyła szeroką gamę różnych serów własnych.Nazwa sera Fontina pochodzi od czasowinika fondere, co oznacza topić, stąd ser doskonale nadaje do klasycznego dania – fonduta po aostańsku.

Podawanie:

Nadający się idealnie do topienia i przyprawiania wszelkich dań. Alternatywa dla sera Mozzarella.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis