SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fol Epi

  • Ser Fol Epi Ser Fol Epi
  • Ser Fol Epi Ser Fol Epi
  • Ser Fol Epi Ser Fol Epi
  • Ser Fol Epi Ser Fol Epi
Wygląd i konsystencja:
Fol Epi znaczy dokładnie 'dziki kłos pszeniczny'. Ser swoją nazwę zawdzięcza właśnie odciśniętym na skórce kłosom zboża. Tekstury gładkie i kremowe w kolorze kości słoniowej. Wytwarzany w Pays de Loire we Francji. Produkowany jest z mleka krowiego inspirowany Emmentalerem. Zawartośc tłuszczu to 50% .Waży 550 gram. Ser zawiera dużą ilość protein i wapnia. Okres dojrzewania wynosi ok. 3 miesiące.

Smak i zapach:

W smaku przypomina nieco Emmentaler, jest łagodny, lekko słodkawy i owocowy z orzechowym wykończeniem.

Podawanie:

Idealny do kanapek i sałatek. Nadaje się też do tarcia i topienia. Odpowiednie wina: Muscat, Jura, wina z Burgundii.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis