SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Flotemysost

  • Ser Flotemysost Ser Flotemysost
  • Ser Flotemysost Ser Flotemysost
  • Ser Flotemysost Ser Flotemysost
Wyglad i konsystencja:
Flotemysost to śmietankowy ser serwatkowy, zwarowy, robiony w Norwegii z serwatki mleka krowiego. To ser bez oczek i bez skórki. Zawiera 33% tłuszczu. Masa sera to od 2,5 do 4,0 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Do serwatki dodawane jest mleko i śmietana, po czym zostaje poddany obróbce termicznej (gotowaniu), aż skarmelizuje się cukier mlekowy. To nadaje mu brązowgo koloru.

Smak i zapach:

Ser Flotemysost smakuje jak wszystkie sery serwatkowe, przy czym ma słodkawy posmak karmelu z nutką kwaskowatości.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis