SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Fiore Sardo

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Fiore Pecorino Sardo Ser Fiore Pecorino Sardo
  • Ser Fiore Sardo Ser Fiore Sardo
  • Ser Fiore Sardo Ser Fiore Sardo
  • Ser Fiore Sardo Ser Fiore Sardo
Pochodzenie:
Produkowany głównie we Włoszech w środkowej Sardynii. Ser chroniony statusem DOC otrzymanym w 1982 roku.

Wygląd i konsystencja:

Ser tradycyjny, farmerski lub spółdzielczy,twardy ,z niepasteryzowanego mleka owczego. Zaliczany do serów dojrzewających, podpuszczkowych. Jest to najsłodszy z serów Pecorino i nie należy zniechęcać się kwaśnym, wilgotnym zapachem jego skórki. Ma słomkowy kolor i zwarty, twardy, ziarnisty miąższ. Ma kształt małej beczki o wadze 1,5 - 4 kg ,z twardą, pomarszczoną, naturalną skórką, od złocistożółtej do ciemnobrązowej.

Komponenty i wytwarzanie:

Do koagulacji mleka stosowana jest podpuszczka jagnięca lub koźlęca. Metoda ta różni się od używanej w przypadku tradycyjnego Pecorino tym, że skrzep nie jest gotowany czy podgrzewany w serwatce. Po osączeniu skrzep parzy się w gorącej wodzie, by go zmiękczyć, a następnie wędzi na półce z plecionej trzciny, zawieszonej nad rodzinnym paleniskiem. Podczas wędzenia ser wchłania słodki dym. Dojrzewanie jest kontynuowane w innym pomieszczeniu lub na strychu, gdzie sery co pewien czas naciera się oliwą i tłuszczem owczym, by utrzymać ich wilgotność i zapobiec zapleśnieniu. Fiore Sardo dojrzewa od 3 do 6 miesięcy i zawiera 45 % tłuszczu w suchej masie.

Zapach i smak:

Ser ma wspaniały bogaty smak - karmelowej słodyczy z nutką słoności i posmaku owoców.

Podawanie:

Fiore Sardo to ser stołowy, do tarcia, do przyrządzania przekąsek i innych potraw. Zalecane wina białe, najlepiej pochodzące z Sardynii.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis