SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Feta Australijska

  • Ser Feta Australijska Ser Feta Australijska
  • Ser Feta Australijska Ser Feta Australijska
Wygląd i konsystencja:
Australijski ser Feta, wytwarzany z mleka krowiego jest półmiękkim, białym serem z unikalną fakturą i smakiem ze względu na proces produkcyjny, jakiemu jest poddawany.

Komponenty i wytwarzanie:

Początkowo będący świeżym serem, Feta jest czasem określany jako „ser marynowany”, ponieważ tuż po jego wytworzeniu, jest on przechowywany w kąpieli solankowej przez okres dojrzewania, trwający co najmniej 8 tygodni. Solanka dostarcza serowi soli i utrzymuje go we właściwie wilgotnym stanie. Gdy dojrzeje, ser Feta ma biały, wilgotny miąższ i może być miękki, jędrny lub nawet „kruchy” w swej fakturze.

Smak i zapach:

Australijska Feta jest serem łagodniejszym i bardziej kremowym niż jego importowane odmiany i zwykle daje się łatwiej kroić w plasterki, oraz jest mniej kruchy.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis