SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Explorateur

  • www.foodsubs.com/Chesoft.html www.foodsubs.com/Chesoft .html
  • Ser Explorateur Ser Explorateur
  • Ser Explorateur Ser Explorateur
  • Ser Explorateur Ser Explorateur
Wygląd i konsystencja:
Explorateur to arystokrata pośród serów potrójnie kremowych.Jest to miękki, kremowy, biały ser w kształcie walca.Miąższ ma w kolorze kości słoniowej i białą, delikatną, mszystą skórkę. Explorateur jest łagodny i wprost nieprawdopodobnie kremowy.

Komponenty i wytwarzanie:
Jego masa serowa jest miękka, nieprasowana. Proces dojrzewania może trwać dwa do trzech tygodni. Posiada 75% tłuszczu poprzez dodanie smietany do produkcji.

Smak i zapach:
Ser ma delikatny aromat i ostro słony, grzybowy zapach,który przypomina maślany smak pieczonych orzechów laskowych. Smak sera Explorateur pogłębia się w miarę dojrzewania.

Pochodzenie:
Ser został opracowany w 1950 r. i nazwany na cześć pierwszego sztucznego satelity USA - Explorerem.Wizerunek satelity nadal widnieje na opakowaniu.

Podawanie:
Ser nadaje się jako przekąska, do krakersów i rozłożony na tosty,a także podaje się go na przystawkę z chrupiącym francuskim pieczywem, szampanem, Bordeaux albo wytrawnym białym winem.Często serwowany na deser z mieszanką dojrzałych owoców.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis