SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Evora De L'Alentejo

  • Ser Evora De L'Alentejo Ser Evora De L'Alentejo
Wygląd i konsystencja:
Evora De L'Alentejo jest bardzo twardym suszonym serem w kształcie dysku wytwarzanym z mleka koziego. Zawartość tłuszczu 50%. Dostepny o wagach;60g i 90g, 120g , 200 g.i 300g.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser ten dojrzewa przez rok. Może zawierać dodatek mleka krowiego oraz owczego.

Smak i zapach:

Ser jest pikantny , lekko kwaśny i owocowy w jasnym, żółtym kolorze. Ze względu na nieco wyższy poziom soli, dobrze nadaje się do sałatek. Zapach łąk i siana.

Pochodzenie:

Ser swą nazwę wziął na część miasta – Evora, jest to jedno z najpiękniejszych miast w Portugalii. Położone na zachód od Monsaraz. Evora jest stolicą Alentejo. Evora ma wiele zabytków, co świadczy o jego bogatej i burzliwej przeszłości. Produkcja rozpoczyna się w listopadzie. Najwięcej sera produkuje się w marcu i kwietniu. Czasami sery są konserwowane w oliwie i wtedy są mniej twarde.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis