SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Etorki

  • Ser Etorki Ser Etorki
  • Ser Etorki Ser Etorki
Wygląd i konsystencja:
Etorki to płaski ser w kształcie koła z czerwonawo-brązową, cienką, naturalną skórką wytwarzany z owczego mleka. Etorki ma żółty miąższ, bogatą fakturę i pikantną końcówkę.

Komponenty i wytwarzanie:

Mleko owcze jest dostępne tylko w okresie od zimy do wczesnego lata, z tego względu w pozostałej części roku stosuje się mleko krowie.

Smak i zapach:

Owcze mleko nadaje serowi lakko podpalany karmelowy smak z orzechowym wykończeniem.

Pochodzenie:

Przepis oparty jest na serze, który od wieków wytwarzali miejscowi pasterze.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis