SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Etivaz

  • Ser Etivaz Ser Etivaz
  • Ser Etivaz Ser Etivaz
Wygląd i konsystencja:
Etivazto następca sera Gruyère. Wytwarzany w  kołach od 15  do 35 kg. Gładki i aromatyczny. Mniej ostry od swojego poprzednika. Skórka szczotkowana. Wnętrze w kolorze kości słoniowej do jasnożółtego.

Komponenty i wytwarzanie:
Ser Etivaz jest wytwarzany bezpośrednio w góralskich chatach alpejskich. Istnieje około 130 chat na wysokości pomiędzy 1100 a 2200 metrów. Produkcja odbywa się od maja do października z wykorzystaniem mleka krowiego. Różnorodne aromaty z alpejskich kwiatów i roślin dają subtelny smak mleka. Dojrzewa 3 lata. Produkowany w małych ilościach, od 400 do 430 ton, czyli od 17'000 do 19'000 serów, w miesiącach letnich.

Smak i zapach:
Lekko owocowy zapach, z lekkim akcentem orzechów laskowych. Ser Etivaz ma dobry, mocny i lekko owocowy zapach, z lekkim akcentem orzechów laskowych.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis