SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Estoński

  • Ser Estoński Ser Estoński
  • Ser Estoński Ser Estoński
Wygląd i konsystencja:
Ser Estoński to ser podpuszczkowy, dojrzewający, twardy, z mleka krowiego, robiony na terenach dawnej ZSRR, o oczkach małych, okrągłych, skórce twardej i suchej. Zawartość tłuszczu to ok 45%. Masa sera to 2-3 kg. Ser Estoński ma kształt wysokiego cylindra o średnicy 8 - 10cm i wysokości 30 - 35cm. Okres dojrzewania tegoż sera to 30 dni.

Smak i zapach:

Ser Estoński ma smak lekko kwaskowaty.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis