SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Esrom

  • www.foodsubs.com/Chessoft.html www.foodsubs.com/Chessof t.html
  • Ser Esrom Ser Esrom
  • Ser Esrom Ser Esrom
  • Ser Esrom Ser Esrom
  • Ser Esrom Ser Esrom
  • Ser Esrom Ser Esrom
  • Ser Esrom Ser Esrom
  • Ser Esrom Ser Esrom
Wygląd i konsystencja:
Esrom to ser prostokątny w kształcie o gładkiej, lepkiej, bladożółtej barwie. Ser posiada jadalną skórkę. Podobny do sera Havarti lub Saint Paulin.

Komponenty i wytwarzanie:

Tradycyjny, mleczarniany, półmiękki, tłusty ser wytwarzany z mleka krowiego. Esrom ma tłustą, żółto-brązową skórkę i maślaną fakturę. Eksportowane sery Esrom, z powodu ich dłuższego dojrzewania, mogą mieć silniejszy smak. Niektóre z serów Esrom zawierają czosnek, cebulę i pieprz.Wytwarzany na wzór sera Port Salut.Esrom jest w płaskie prostokątne kształty i zwykle jest zawinięty w folię. Żółta pasta ma giętkie tekstury o nieregularnych w kształcie dziurach. Dojrzewa około 3 tygodni.

Smak i zapach:

Ser ma łagodny, przyjemny słodki smak oraz mazistą konsystencję. Smak jest dość bogaty, aromatyczny i wydaje się rosnąć na podniebieniu. Uzyskuje się jeszcze bardziej pikantne smaki i silniejszy aromat z dłuższym okresem dojrzewania.

Pochodzenie:

Nazwa sera powstała od klasztornego miasta Esrom, w którym mnisi wyrabiali go według receptury na ser port salut. Po jakimś czasie zaprzestano jego produkcji i został zupełnie zapomniany, do chwili gdy Duński Instytut Badawczy Przemysłu Mleczarskiego odkrył go ponownie. Obecnie ser Esrom jest jednak bardziej tłusty i ma gładszą konsystencję od pierwowzoru. Dobrze zapakowany i przechowywany w chłodnym miejscu, będzie utrzymywać świeżość przez kilka tygodni.

Podawanie:

To ser stołowy, na przekąski i kanapki.

Proponowane  wina:
 czerwone również dobrze smakuje z  ciemnym piwem

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu: 40-60% w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis