SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Escarun di Pecora

  • Ser Escarun di Pecora Ser Escarun di Pecora
Wygląd i konsystencja:
Escarun di Pecora - ser o kształcie cylindrycznym o średnicy 17-18cm, wysokości 13-15cm. Ser waży 3,5kg. Skórka w kolorze szaro-brązowym, wnetrze kruche jak w serze Castelmango, w kolorze kościo słoniowej z przerostami niebieskiej pleśni. Wytwarzany z mleka koziego lub owczego przy pomocy podpuszczki zwierzęcej. Pochodzi z Farigliano w prowincji Cuneo. Każda sztuka sera jest pieczętowana i numerowana.W dialekcie Provence słowo "escarun" oznacza małe stada.

Smak i zapach:

Ser ma wyczuwalny smak owczego mleka z posmakiem orzechów laskowych oraz grzybów.

Podawanie:
Idealnie się topi więc jest polecany do dań z grilla i do makaronu.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis