SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Emmentaler

  • www.foodsubs.com/Chesfirm.html www.foodsubs.com/Chesfir m.html
  • Ser Emmentaler Ser Emmentaler
  • Ser Emmentaler Ser Emmentaler
  • Ser Emmentaler Ser Emmentaler
  • Ser Emmentaler Ser Emmentaler
  • Ser Emmentaler Ser Emmentaler
  • Ser Emmentaler Ser Emmentaler
  • Ser Allgauer Emmentaler Ser Allgauer Emmentaler
Wygląd i konsystencja:
Emmentaler to ser wytwarzany z krowiego mleka. Charakteryzuje się jednorodną masą, elastycznym wnętrzem i równomiernie rozmieszczonymi dziurami wielkości oliwki. W Stanach Zjednoczonych znany jako Ser Szwajcarski. Jest to ser twardy, o miąższu w kolorze kości słoniowej lub bladożółtym, z dziurami. Emmentaler ma twardą suchą skórkę. Produkowany w formie kręgu o średnicy 70-100 cm, wysokości 13-25 cm i wadze 60-130 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Produkowany jest w postaci wielkich, 100 kilogramowych kręgów. Według znawców gigantyczne rozmiary Emmentalera wzięły z konieczności magazynowania nabiału podczas ostrych i długich alpejskich zim. Chociaż czasy się zmieniły i nawet najsroższe zimy łatwiej przetrwać, zwyczaj formowania ogromnych kręgów pozostał. Wytwarzany w regionie Franche - Comté. Niektóre odmiany sera Emmentaler wytwarzane są jedynie z mleka Franche – Comté, Wogezów i Sabaudii i noszą nazwę 'Grand Cru'.

Smak i zapach:

Emmentaler ma łagodny, owocowy i lekko słodkawy smak z delikatnym orzechowym posmakiem. Sery bardziej dojrzałe mają lekko pikantny smak.

Podawanie:

Emmentaler nadaje się do jedzenia oddzielnie, ale także jako składnik sałatek i kanapek. Można go utrzeć i posypywać zupy, warzywa i wiele innych dań.

Pochodzenie:

Jego ojczyzną są zbocza gór w dolinie rzeki Emmen, w kantonie Bern. Pierwszy raz pojawia się w dokumentach z 1542 roku. Prawdziwy ser alpejski początkowo był produkowany przez pasterzy (Sennen), w górskich szałasach, służących jako mleczarnie. Pierwsze sery Emmentaler były zupełnie małe. Dopiero w XVI stuleciu pasterze nauczyli się robić większe sery, które można było przechowywać dłużej. Produkcja serów w Szwajcarii gwałtownie wzrosła w pierwszej połowie XVIIw.

Polecane wina:

Dobrze komponuje się z winami czerwonymi wytrawnymi z Burgundii.

Wartości odżywcze:

Zawiera 45 % tłuszczu w suchej masie.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis