SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Edelpilzkäse

  • Ser Edelpilzkäse Ser Edelpilzkäse
  • Ser Edelpilzkäse Ser Edelpilzkäse
  • Ser Edelpilzkäse Ser Edelpilzkäse
Wygląd i konsystencja:
Austriacki szlachetny ser przerośnięty pleśnią, o dużej zawartości tłuszczu. Niedojrzały jest miękki, a po dojrzeniu staje się kruchy. Miąższ półtwardy z przerostem pleśni, w kolorze jasnożółtym, z zielonkawymi prążkami.

Komponenty i wytwarzanie:

Edelpilzkäse produkowany jest z mleka krowiego, głównie w Austrii. Produkowany także w Bawarii (Paladin). Zaliczany do serów dojrzewających, podpuszczkowych, półtwardych. Dojrzewanie trwa średnio dwa miesiące.

Smak i zapach:

Ser o smaku grzybowym, zapach pleśni.

Podawanie:

Ser stołowy, podawany jako przekąska do wytrawnych miejscowych win.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis