SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Dziugas

  • Ser Dziugas Ser Dziugas
  • Ser Dżiugas Ser Dżiugas
  • Ser Dziugas Ser Dziugas
  • Ser Dziugas Ser Dziugas
  • Ser Dziugas Ser Dziugas
  • Ser Dziugas Ser Dziugas
  • Ser Dziugas Ser Dziugas
  • Ser Dziugas Ser Dziugas
  • Ser Dziugas Ser Dziugas
  • Ser Dziugas Ser Dziugas
  • Ser Dziugas Ser Dziugas
  • Dziugas Dziugas
Wygląd i konsystencja:
Dżiugas to tradycyjny, twardy ser litewski. Jest kruchy, wyróżnia się niską wilgotnością a jego powierzchnia charakteryzuje się urozmaiconą chropowatością. Dojrzewa około 24 miesięcy. Zawiera 40% tłuszczu i jest dostępny w 4 kg kołach lub o wadze 300 gram (ostatnio również spotykane są mniejsze opakowania sera).

Smak i zapach:

Jakością i smakiem nie ustępuje włoskim serom tego typu. W smaku świeży, z lekko owocowym i pikantnym aromatem.

Podawanie:

Idealny do tarcia. Po utarciu nadaje się do przyprawienia zup i głównych dań - wzmacnia smak i aromat potraw. Smakuje również jako przystawka, do aperitifu, owoców i sałatek. Doskonały na koreczki.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis