SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Dutch Mimolette (Commissiekaas)

  • Ser Dutch Mimolette Commissiekaas Ser Dutch Mimolette Commissiekaas
  • Ser Dutch Mimolette Commissiekaas Ser Dutch Mimolette Commissiekaas
  • Ser Dutch Mimolette Commissiekaas Ser Dutch Mimolette Commissiekaas
  • Ser Dutch Mimolette Commissiekaas Ser Dutch Mimolette Commissiekaas
  • Ser Dutch Mimolette Commissiekaas Ser Dutch Mimolette Commissiekaas
  • Ser Dutch Mimolette Commissiekaas Ser Dutch Mimolette Commissiekaas
Wygląd i konsystencja:
Ser wygląda jak olbrzymia pomarańcza o szorstkiej, nierównej skórce. Waga sera waha się od 3 do 4,5 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest to twardy ser z mleczarni z mleka krowiego, i w gruncie rzeczy jest dojrzałym serem Edam podbarwionym sokiem z marchwi.
W Holandii ser ten jest spotykany w małych sklepikach, a we Francji można go spotkać w każdym supermarkecie. Pochodzi z XVII wieku.
Po pięciu miesiącach ser staje się jędrny, lekko oleisty, i nabiera owocowego aromatu i orzechowego posmaku. Gdy dojrzeje, jego barwa staje się ciemnopomarańczowa, a faktura twarda, ziarnista i krucha. Kolor jest tworzony w celu wykazania różnicy pomiędzy serami, niderlandzkim i francuskim. Dojrzewa w sześć do dwunastu miesięcy.

Smak i zapach:

Jest to ser owocowy z silną nutą pomarańczy.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 40%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis