SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Dunlop

  • Ser Dunlop Ser Dunlop
  • Ser Dunlop Ser Dunlop
  • Ser Dunlop Ser Dunlop
Wygląd i konsystencja:
Dunlop to ser jarski, niepasteryzowany, twardy, bez oczek. To ser z mleka krowiego. Ser ten jest zaliczany do serów dojrzewających, podpuszczkowych oraz twardych. Jest jędrny i sprężysty, jego powierzchnia jest gładka i żółtawoszara. Ser tłusty, biały, mocno wyciśnięty.

Komponenty i wytwarzanie:

Proces dojrzewania trwa sześć miesięcy.

Smak i zapach:

Dunlop w smaku jest bardzo łagodny, słodki i maślany, charakteryzuje go słodycz świeżego mleka z lekkim kwaskowatym posmakiem. Niestety źle się przechowuje.

Pochodzenie:

Ser po raz pierwszy został stworzony dziesięć lat temu przez Anne Dorward w jej własnym gospodarstwie rolnym. Obecnie jest on produkowany przez Dunlop Dairy. Przez stulecia uważany był za narodowy ser szkocki.

Podawanie:

Jest serem stołowym, dobrym na przekąski.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis