SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Dubliner

  • Ser Dubliner Ser Dubliner
  • Ser Dubliner Ser Dubliner
Wygląd i konsystencja:
Dubliner charakteryzuje twarda, krucha tekstura podobna do sera Cheddar. Można określić go jako połączenie sera Cheddar i Parmigiano Reggiano.

Komponenty i wytwarzanie:

Dubliner produkowany jest z mleka krów. Ser został opracowany przez Irlandczyka Johna Lucey i przepis jest tajemnicą firmy Carbery. Dojrzewanie trwa 12 miesięcy.

Smak i zapach:

Pikantny, słodki smak z orzechowym i lekkim posmakiem przypraw.

Pochodzenie:

Nazwa sera pochodzi od miasta Dublin chociaż wytwarzany jest w hrabstwie Cork. Ser Dubliner jest sprzedawany pod nazwą Kerrygold. Ser został po raz pierwszy wyprodukowany w 1996 roku.

Podawanie:

Jako dodatek do kanapek.

Proponowane wina:

Cabernet Sauvignon, Merlot, Chianti.

Wartości odżywcze:

Dubliner w 100 gramach zawiera 27g białka i 22 gramy tłuszczu.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis