SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Doux de Montagne

  • Ser Doux de Montagne Ser Doux de Montagne
  • Ser Doux de Montagne Ser Doux de Montagne
  • Ser Doux de Montagne Ser Doux de Montagne
  • Ser Doux de Montagne Ser Doux de Montagne
  • Ser Doux de Montagne Ser Doux de Montagne
Wygląd i konsystencja:
Ser Doux de Montagne wygląda jak bochenek i przez to jest łatwo rozpoznawalnym serem. Wytwarzany jest z mleka krowiego. Wnętrze jego jest kremowe, jasnożółte i ma niewielkiej wielkości dziurki. Pokryty jest brązową skórą woskowaną.

Smak i zapach:

Lekko kwaśny, kiedy jest młody, ser staje się bardziej kremowy i owocowy w smaku gdy dojrzeje. Nabiera charakterystycznego maślanego smaku.

Pochodzenie:

Pochodzi z du Monts z regionu Velay we Francji.

Podawanie:

Serwuje się go na kanapki, jako przekąska przed lub po obiedzie i z lampka wina musującego bądź szampana.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis