SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Double Gloucester

  • Ser Double Gloucester Ser Double Gloucester
  • Ser Double Gloucester Ser Double Gloucester
  • Ser Double Gloucester Ser Double Gloucester
  • Ser Double Gloucester Ser Double Gloucester
  • Ser Double Gloucester Ser Double Gloucester
Wygląd i konsystencja:
Double Gloucester to tradycyjny, niepasteryzowany, półtwardy ser żółty. Twarda, naturalna skórka pokryta jest plamkami szaro-niebieskiej pleśni i widać na niej odciśnięte fragmenty tkaniny, w którą ser owijany jest na cały okres dojrzewania. Kupcy zajmujący się handlem serem zwracali szczególna uwagę na twardość i sprężystość skórki. W celu sprawdzenia jakości skórki, skakali po serze gołymi stopami. Jeżeli skórka nie pękała pod wpływem ciężaru, ser można było bezpiecznie transportować. Double Gloucester jest koloru jasno pomarańczowego.

Smak i zapach:

Pełnotłuste mleko z dwóch udojów w Double Gloucester nadaje temu serowi charakterystyczny, bogaty, maślany smak i warstwową konsystencję. Miąższ sera jest sprężysty i zwarty, a kruchy po ugryzieniu, podobnie jak twarda gorzka czekolada. Ser ma charakterystyczny smak sera i cebuli. Choć nie jest tak twardy jak Cheddar, ma jednak łagodny charakter z pomarańczową, nieco pikantną nutą.

Pochodzenie:

Jest produkowany w Gloucestershire już od XVI wieku. Jego rodowód sięga VIII w.,od kiedy istnieje tradycja obchodzenia Święta Majowego, w czasie którego panował zwyczaj staczania serów ze zboczy wzgórz Cotswolds. Opowieść z 1911 roku, opisuje uroczyste obwieszczenie początku wiosny, kiedy w odświętnej gali udekorowane kwiatami sery w kształcie wielkich kół, z bardzo twarda skórką, trzykrotnie przetaczano dookoła dziedzińca świątyni. Następnie zostały ponownie przybrane kwiatami i odniesione do wioski, gdzie dzielono je pomiędzy parafian.

Zastosowanie:

Gloucaster ma bogaty, łagodny smak. Można go podawać na stekach lub z szarlotką, a także z marynowanymi jarzynami i ze świeżymi jabłkami i gruszkami.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis