SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Dorothea

  • Ser Dorothea Ser Dorothea
Komponenty i wytwarzanie:
Ser Dorothea jest wytwarzany z pasteryzowanego mleka koziego, dojrzewanie trwa minimum 2 miesiące w warunkach odpowiedniej temperatury i wilgotności. Dane te są aktualizowane i sprawdzane co kilka dni. Podczas produkcji wykorzystuje się oliwki, bazylie, olej z kolendrą i posiekaną cebulę. Początkowo stosowano skórki ziemniaków, ale zrezygnowano z nich, ponieważ ser stawał sie płaski.

Smak i zapach:
Typowy łagodny smak sera koziego i orzechowy posmak.

Pochodzenie:
Ser Dorothea jest wytwarzany w południowej Holandii od 1993r przez rodzinę Van Dijk. W roku wytwarza się jedynie 4000 sztuk sera.

Podawanie:
Zalecane wina: Syrah, Gewurztraminer. Podawany jako przekąska lub dodatek do pieczywa.

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu: 48%.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis