SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Dorogobużski

Wygląd i konsystencja:
Dorogobużski to ser podpuszczkowy, dojrzewajacy, miękki, robiony z mleka krowiego w byłym ZSRR. Miąższ ma miękki, bez oczek, lub z nieregularnymi oczkami. Skóra pokryta jest mazią i jest miękka. Ser zawiera 50% tłuszczów. Masa sera 0,5 - 0,7 kg. Kształt kostki o wymiarach 9x9x8 cm, lub 6x6x4,5 cm.
Okres dojrzewania to 40 dni.

Smak i zapach:
Ma smak pikantny i serowy zapach.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis