SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Dona Manuela

  • Ser Dona Manuela Ser Dona Manuela
  • Ser Dona Manuela Ser Dona Manuela
Pochodzenie:
Ser Dona Manuela pochodzi Sierra de Aracena w prowincji Huelva w Andaluzji.

Wygląd i konsystencja:
Jest to ser z surowego mleka koziego i naturalnej podpuszczki, bez sztucznych dodatków. Wytwarzany jest ręcznie. Posiada pomarańczową skórkę z lekkę białą pleśnią. Wnętrze sera jestmaślane, słomkowożółte. Zawartość tłuszczu:65%.

Zapach i smak:
Ser o intensywnym aromatycznym zapachu koziego mleka, w smaku naturalny z lekko pikantnym wykończeniem i  z bardzo dobrze wyważoną ilością soli, gdyż ser podczas wytwarzania nie poddawany jest kapieli w solance lecz solony jest ręcznie.

Zastosowanie:
Może być serwowane do dań lub w połączeniu z dżemem.

Polecane wina:
Fino lub Amontillado.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis