SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Dôme de Vézelay

  • Ser Dôme de Vézelay Ser Dôme de Vézelay
Wygląd i konsystencja:
Dôme de Vézelay to ser w kształcie owalnym, stąd jego nazwa. To ser o wadze od 120 do 150 g. Naturalnie biała kora graniczy z cienką, niebieską warstwą mchu.

Komponenty i wytwarzanie:
Dojrzewanie odbywa się w ciągu siedmiu dni.

Smak i zapach:
Dôme de Vézelay ma miękkie wnętrze. Jest kremowy i oleisty. Lekko kwaśny o silnym smaku koziego mleka. Z wiekiem smak sera intensywnieje.

Pochodzenie:
Ser pochodzi z Burgundii.

Proponowane wina:
Saint-Bris, Chablis, Mâcon lub Meursault

Wartości odżywcze:
Zawartość tłuszczu wynosi 45%.
Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis