SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Dolcelatte

  • Ser Dolcelatte Ser Dolcelatte
  • Ser Dolcelatte Ser Dolcelatte
  • Ser Dolcelatte Ser Dolcelatte
Wygląd i konsystencja:
To okrągły, pleśniowy ser z mleczarni wytwarzany z mleka krowiego. Dolcelatte znaczy „słodkie mleko”. Dostępny od 1kg do 2 kg kołach. Wnętrze kremowe, usiane żyłkami niebiesko zielonej pleśni.

Komponenty i wytwarzanie:

Metoda jego produkcji bardzo przypomina tę stosowaną w przypadku sera Gorgonzola z wyjątkiem tego, że Dolcelatte jest wykonany z masy serowej z tylko jednego udoju. Proces dojrzewania może trwać dwa do trzech miesięcy. Ser jest bardzo miękki i rozpływa się w ustach jak lody. Został stworzony przez firmę Galbani słynącą z serowarstwa.

Wartości odżywcze

Zawartość tłuszczu wynosi 50%.

Smak i zapach:

Jak wskazuje sama nazwa, ma słodki smak.

Pochodzenie:

Wytwarzany w regionie Lombardia.

Podawanie:

Używany na deski serów, podawany z winogronami lub wykorzystany do posypania sosu na makaronie. Odpowiednie wino Cabernet Franc lub Primitivo Salento.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis