SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Dilliskus

  • Ser Dilliskus Ser Dilliskus
Wygląd i konsystencja:
Dilliskus jest produkowany z surowego mleka krowiego z dodatkiem wodorostów dulse ,stosowanych w irlandzkiej kuchni. Ma naturalną skórkę. Teksturę niejednolitą, szorstką, ale delikatną. Podczas dojrzewania przemywany w solance. Zawartość tłuszczu - 45%. Produkowany w ok.1kg. krążkach.

Smak i zapach:
Słony, owocowy,o złożonym zapachu wina, ziół, torfu i gleby.

Pochodzenie:
Produkowany na półwyspie Dingle, w hrabstwie Kerry County, na najbardziej wysuniętym na północ punkcie Irlandii.

Podawanie:
Ser można spożywać świeży lub wędzony jako zakąska do piwa Guinness.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis