SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Derby

  • Ser Derby Sage Ser Derby Sage
  • Ser Derby Ser Derby
  • Ser Derby Sage Ser Derby Sage
  • Ser Derby Sage Ser Derby Sage
Wygląd i konsystencja:
Derby to ser w kształcie cylindra o średnicy ok. 36cm i wysokości 10-14cm, z naturalną skórką – pierwszy w Wielkiej Brytanii wytwarzany w fabryce serów. Bez oczek, o twardej i suchej skórce, zawiera 48% tłuszczu. Masa sera wynosi od 4 do 15 kg.

Komponenty i wytwarzanie:

Derby jest bardzo podobny do sera Cheddar, ale jego miąższ jest bardziej miękki, rozpadający się i ma smak masła. Derby dojrzewa w czasie od jednego do sześciu miesięcy. Jego ziołowa wersja nosi nazwę Sage Derby. Pierwsza produkcja rozpoczęła się w XVII wieku w Anglii. Sage Derby występował tylko na uroczystościach, takich jak żniwa czy Boże Narodzenie. Teraz jest dostępny przez cały rok.

Smak i zapach:

Jego smak przypomina topione masło. Bardziej znany jest Sage Derby - to odmiana przyprawiona szałwią o marmurkowatym, zielonym miąższu.

Podawanie:

Jest serem stołowym, bardzo dobrym do opiekania.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis