SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Délice de Bourgogne

  • Ser Délice de Bourgogne Ser Délice de Bourgogne
  • Ser Délice de Bourgogne Ser Délice de Bourgogne
  • Ser Délice de Bourgogne Ser Délice de Bourgogne
Wygląd i konsystencja:
Délice de Bourgogne to wystawny, potrójnie kremowy ser wytwarzany w Burgundii z pełnotłustego mleka krowiego i świeżej śmietany. Dzięki temu połączeniu ser jest niebywale delikatny, wręcz rozpływa się w ustach i ma niezwykle bogaty smak.

Z wyglądu Délice de Bourgogne przypomina ser Brie, ma delikatną mszystą (kredową) skórkę o kremowej barwie i niezwykłym, dość ostrym zapachu, która skrywa zaskakująco słodko-maślane wnętrze. Miąższ ma konsystencję sera z bitej śmietany, dzięki dodatkowi pełnotłustego mleka, i smak świeżej śmietany i masła z delikatnie słonym finiszu.

Podawanie:
Wybornie smakuje z suszonymi figami i szampanem. Wręcz konieczny składnik deski serów, pyszny na przystawkę podany na maleńkich (na jeden gryz) kawałkach chleba, albo bagietki.

Polecane wina:
Champagne, wino musujące, belgijskie piwo.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis