SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Danbo

  • Ser Danbo Ser Danbo
  • Ser Danbo Ser Danbo
  • Ser Danbo Ser Danbo
Wygląd i konsystencja:
Danbo jest jednym z najbardziej popularnych serów duńskich. Dawniej zwany był Steppeost. Jest to prostokątny ser o gładkiej, suchej, żółtej skórce, czasami pokryty pomarańczowym bądź czerwonym woskiem. Jego waga sięga od 6 do 9 kg. Ser ma blady, jasnożółty, elastyczny , miąższ z kilkoma małymi dziurkami. Wytwarzany nieraz z nasionami kminku. Na pograniczu między serem podpuszczkowym twardym i półtwardym.

Komponenty i wytwarzanie:

Proces dojrzewania sera Danbo może trwać od sześciu tygodni do pięciu miesięcy. Zawartość tłuszczu wynosi od 15% do 45%. Jest produkowany w wersji z dodatkiem kminku.

Smak i zapach

Ser ma słodki smak oraz specyficzny owocowy, orzechowy aromat, w miarę dojrzewania staje się pikantniejszy.

Podawanie:

Danbo używany jest do przekąsek i spożywany na śniadanie, łatwo się topi. Nadaje się na koreczki, a bez kminku-na szaszłyki z owocami. Do piwa najlepiej pasuje Danbo z kminkiem.

Wartości odzywcze:

Na 100g sera:
Kalorie 268,
Białko 29g,
Tłuszcz 17g,

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis