SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Danablu (Danish Blue)

  • Ser Danablu Ser Danablu
  • Ser Danablu Ser Danablu
  • Ser Danablu Ser Danablu
  • Ser Danablu Ser Danablu
Wygląd i konsystencja:
Pleśniowy, kremowy ser z mleka krowiego, w kształcie rozpłaszczonego walca lub bloku. Danablu czasem bywa kruchy w swych teksturach. Białe wnętrze sera idealnie kontrastuje z niebieskimi żyłkami pleśni. Nazwa Danablu jest chroniona, a Danish Blue produkuje wiele serowarni. Ser jest również znany jako Marmara.

Komponenty i wytwarzanie:

Biały miąższ Danablu kontrastuje z niebiesko-zieloną pleśnią, w całości ser dość ziarnisty i słony. Okres dojrzewania to dwa do trzech miesięcy.

Smak i zapach:

Danablu ma ostry, niemal metaliczny smak, wyraźny słony aromat i w ustach okazuje się bardzo kremowy.

Pochodzenie:

Ser został opracowany na początku XX wieku przez Mariusa Boela jako mniej kosztowna alternatywa dla sera Roquefort.

Podawanie:
Danablu nadaje się do deski serów, ponadto jest bardzo dobry do sałatek owoców truskawek, gruszek i brzoskwiń. Jest bardzo wszechstronnym serem.

Wartości odżywcze:
Białko:19,7 g,
Tłuszcz: 29,1 g,
Węglowodany: 0,7 g
Zawiera 50 - 60% tłuszczu w suchej masie

Proponowane wina:
Rioja Reserva, Porter, Stout.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis