SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Crucolo

  • Ser Crucolo Ser Crucolo
  • Ser Crucolo Ser Crucolo
  • Ser Crucolo Ser Crucolo
Wygląd i konsystencja:
Wnętrze sera Crucolo jest kremowe, ma kolor kości słoniowej i zawiera małe dziurki. Formowany jest w koła o wadze od 1kg. do 2 kg. Dojrzewa około 2 miesięcy w piwnicach Rifugio Crucolo. To unikalne środowisko nadaje mu szczególny smak i bogaty aromat.

Komponenty i wytwarzanie:

Wytwarzany z niepasteryzowanego mleka krowiego.

Smak i zapach:

W smaku przypomina Parmegiano-Reggiano. Crucolo ma łagodny, maślany smak słodki z wydźwiękiem lekko pikantnym. Zapach kwiatowy.

Pochodzenie:

Wytwarzany w małych ilościach w regionie Tretino w Północnych Włoszech.

Podawanie:
Crucolo jest dobre na przekąski lub podawany z winogronem i krakersami oraz polany sosem balsamicznym. Podawany również z grilla.

Proponowane wino:

Pinot Gris, Sangiovese, Barolo.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis