SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Crowdie

  • Ser Crowdie Ser Crowdie
  • Ser Crowdie na kanapce Ser Crowdie na kanapce
  • Ser Crowdie Ser Crowdie
  • Ser Crowdie Ser Crowdie
Wygląd i konsystencja:
Crowdie to jarski, świeży ser z odtłuszczonego mleka krowiego. Fakturę ma kremową, chociaż kruchą i ma lekko kwaśny smak. Zwykle ma kształt poziomego walca, ale jest również sprzedawany w kubełkach.
Może być przyprawiony pieprzem, czosnkiem i ziołami w swych innych wersjach.

Komponenty i wytwarzanie:

Ser formuje się w owalny kształt i pokrywa się go prażonymi drobinami owsa i zmiażdżonym pieprzem.
Wyrabiany jest z kwaśnego mleka lub maślanki dlatego ma lekko kwaśny smak i kremową, kruchą konsystencję.

Pochodzenie:

Mówi się, że Crowdie został przywieziony do Szkocji przez Wikingów w VIII. wieku. Po irlandzku jego nazwa brzmi Gruth.

Podawanie:

Przeznaczony do stosowania jako ser świeży, czasami mieszany ze śmietaną. Podawany z chlebem lub owocami.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis