SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Crottin de Chavignol

  • Ser Crottin de Chavignol Ser Crottin de Chavignol
  • Ser Crottin du Chavignol Ser Crottin du Chavignol
  • Ser Crottin de Chavignol Ser Crottin de Chavignol
  • Ser Crottin de Chavignol Ser Crottin de Chavignol
  • Ser Crottin de Chavignol Ser Crottin de Chavignol
  • Ser Crottin de Chavignol Ser Crottin de Chavignol
  • Ser Crottin de Chavignol Ser Crottin de Chavignol
  • Ser Crottin de Chavignol Ser Crottin de Chavignol
Wygląd i konsystencja:
Crottin de Chavignol to znany ser z doliny Loary. Ser prosto z serowarskiej kadzi jest często spożywany w przybraniu z ziół. Na tym etapie procesu dojrzewania ma kremowy, orzechowy smak. Skórka staje się szorstka i twarda z upływem czasu. Crottin de Chavignol po 8 dniach dojrzewania waży 140 gram, a po 4 miesiącach zaledwie 40 gram. Dojrzały ser z wierzchu jest wyschnięty, wewnątrz ma miękką konsystencję.

Komponenty i wytwarzanie:

Oryginalny Crottin de Chavignol jest produkowany z surowego mleka kóz alpejskiej rasy, łatwo rozpoznawalnej po brązowym grubym futrze. Jest to jeden z nielicznych serów, które mogą być spożywane w różnych stadiach dojrzałości. Po 3 tygodniach dojrzewania w przewiewnej piwnicy w temp 13C, skórka staje się lekko brązowa. Ser nadaje się do konsumpcji. W regionie pochodzenia dojrzewa od 2-5 miesięcy. Osiąga wtedy ostry smak, a skórka staje się szorstka i twarda.

Smak i zapach:

Po około sześciu tygodniach jego zapach staje się mocniejszy, a masa serowa staje się sucha, łamliwa i ma twardszą teksturę o wyrazistym smaku. Po upływie tego okresu ser nadal dojrzewa i jego wyraźny smak staje się mocniejszy, orzechowy, lecz ser nigdy nie staje się kwaśny.

Podawanie:

Zalecane wino - Sancerre de Chavignol oraz Sauvignon Blanc. Nadaje się do deski serów, do sałatek jak również na grilla. Ser ten często podawany jest na gorąco z sałatą i octem winnym.

Pochodzenie:

Kozi ser był produkowany od XVI wieku. Nazwa Crot pochodzi od małej, glinianej lampki, która przypomina formę do wytwarzania sera. Produkcja rozpoczęła się w małej wsi Chavignol. Pierwsze wzmianki o serze pochodzą z 1829 roku. Ser otrzymał certyfikat AOC w 1976 roku.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis