SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Crottin de Champcol

  • Ser Crottin de Champcol Ser Crottin de Champcol
  • Ser Crottin de Champcol Ser Crottin de Champcol
  • Ser Crottin de Champcol Ser Crottin de Champcol
  • Ser Crottin de Champcol Ser Crottin de Champcol
Wygląd i konsystencja:
Dojrzewanie sera Crottin de Champcol trwa od dwóch tygodni do czterech miesięcy. Po dwóch tygodniach zaczyna się tworzyć cienka skórka, która z wiekiem staje się grubsza. Posiada zawsze plamistą, niebiesko - białą i szarą pleśń.

Smak i zapach:

Smak sera Crottin de Champcol jest trawiasty z posmakiem orzechów z lekko wyważonym smakiem słonym.

Pochodzenie:

Crottin de Champcol jest wytwarzany w regionie Loire koło Sancerre i Berry. Został nazwany od maleńkiej wioskiChampcol. Crottin w języku francuskim oznacza konia lub muła.

Podawanie:

Istnieje wiele zastosowań tego wszechstronnego sera z mleka koziego. Nadaje się do sałatek, starty, jako przekąska.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis