SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Crott Valchiavenna

  • Ser Crott Valchiavenna Ser Crott Valchiavenna
Wygląd i konsystencja:
Ser Crott Valchiavenna jest wytwarzany w kształcie spłaszczonego cylindra, walca o średnicy 40 cm i wysokości 9 cm. Cały ser waży 10 kilo. Pokryty jest chropowatą, lekko słomkową naturalną skórą. Oznakowany podczas procesu produkcji nazwą sera, nazwą regionu, z którego pochodzi, datą produkcji i numerem seryjnym. Wnętrze w kolorze żółtym, kompaktowe z  nieregularnymi otworami.

Komponenty i wytwarzanie:
Produkowany z pasteryzowanego mleka krowiego. Dojrzewa w naturalnych jaskiniach w temperaturze 8 * C przez 3 do 6 miesięcy.

Smak i zapach:
Delikatnie aromatyczny charakterystyczny smak słodki, staje się bardziej intensywny, gdy ser jest dojrzały.

Podawanie:
Ser najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej. Spożywany jako ser deski serów z dodatkiem regionalnych wędlin.

Wartości odżywcze:
Zawiera w suchej masie 45% tłuszczu.

Podobne sery:

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis