SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Crescenza Stracchino

  • Ser Crescenza Stracchino Ser Crescenza Stracchino
  • Ser Crescenza Stracchino Ser Crescenza Stracchino
  • Ser Crescenza Stracchino Ser Crescenza Stracchino
  • Ser Crescenza Stracchino Ser Crescenza Stracchino
Wygląd i konsystencja:
Crescenza Stracchino to ser biały, należący do serów typuQuartirolo tzn. o kształcie prostopadłościanu o wadze 1 - 2 kg., z porostem pleśni. Gładki i wilgotny, charakteryzuje się świeżością i doskonale zrównoważonym odczynem kwasowości. Konsystencja tego sera, zmienia się znacznie w zależności od gatunku i zawartości tłuszczu. Inne sery z gatunku Crescenza są bardziej gumowate w konsystencji, galaretowate lub lekko gąbkowate, o kwaśnym smaku. Odmiany niskotłuszczowe mogą być ziarniste. Zawartość tłuszczu waha się pomiędzy 48 i 51 procent.

Komponenty i wytwarzanie:

Ten świeży ser zwarowy produkowany jest z mleka krowiego, kiedyś tylko jesienią i zimą, teraz przez cały rok.

Pochodzenie:

Produkowany w północnych Włoszech w Lombardii. Najlepszy ser Crescenza Stracchino pochodzi z okolic Mediolanu lub Pavii (za taki jest uznawany). Ten ser należy do serów z grupy Stracchino, ale różni się od pozostałych odmian zawartością tłuszczu.

Podawanie:

Ser Stracchino sprzedawany jest już po kilku dniach, zawinięty w zwykły, biały pergamin lub papier. Ser Crescenza Stracchino należy przechowywać w dojrzewalni nie dłużej niż dziesięć dni, a następnie konsumować jak najszybciej. Można go też wykorzystywać do pieczenia, opiekania i jako dodatek do sosów.

Tagi

  •  

Zobacz także:

Przepisy na dania z serem - znajdź przepis