SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Crémeux du Puy

  • Ser Crémeux du Puy Ser Crémeux du Puy
  • Ser Crémeux du Puy Ser Crémeux du Puy
Wygląd i konsystencja:
Crémeux du Puy to bardzo oryginalny ser, z grubym ciastem i cienką niebieską warstwą popiołu i białej pleśni. Dojrzewa od 6 do 8 tygodni.

Komponenty i wytwarzanie:
Puy du Crémeux jest wytwarzany z surowego mleka krowiego, wyprodukowane w Puy-en-Velay i Haute-Loire, regionie Auvergne, który słynie z serów. Sprzedawany jako płaska tarcza o średnicy 8 cm., 5 cm. wysokości i wadze 50 g.

Smak i zapach:

Ser Crémeux du Puy ma kremowy i delikatny smak z odrobiną grzybów i mgliste wspomnienie wilgoci z piwnic.

Proponowane wina:

Monbazillac, Beaujolais, Chardonnay lub Côtes-du-Rhône.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis