SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Coulommiers

  • www.foodsubs.com/Chesoft.html www.foodsubs.com/Chesoft .html
  • Ser Coulommiers Ser Coulommiers
  • Ser Coulommiers Ser Coulommiers
Wygląd i konsystencja:
To ser tłusty będący młodszym bratem sera Brie, o wadze 300-500 g., choć niektórzy uważają, że raczej go poprzedzał. Inaczej zwany pleśniowym serem fermentacji powierzchniowej. Zwykle ma kształt dysku o średnicy 12,5 - 15 cm i wysokości 2,5 - 3,5 cm ,z białym porostem penicylinowej pleśni i jest wytwarzany z mleka krowiego. Jego skórka jest grubsza niż u Brie, kolor i faktura podobna, a smak bardziej orzechowy.

Pochodzenie:

Pochodzi z Ile De France. Nazwę wziął od miasta, w którym go po raz pierwszy wyprodukowano. Obecnie wytwarzany jest w wielu miejscach. Mówią we Francji, że to właśnie z tym serem Maria Leszczyńska przygotowywała królowi paszteciki.:)Spokrewniony z brie i camembertem, ale nie jest tak rozpływający się w ustach jak brie, ani tak ostry jak Camembert.

Smak i zapach:

Smak lekko kwaskowaty, cierpko-słodkawy, z wyraźną orzechową nutą. Jada się go w postaci świeżej i niedojrzałej [wówczas, gdy na jego powierzchni pojawiają się pierwsze ślady flory bakteryjnej]. W tym stadium ma smak delikatny i łagodny. Gdy dojrzeje Coulommiers smakuje jak Cammembert.

Komponenty i wytwarzanie:

Jest mniejszy i grubszy niż Brie, ale pod innymi względami posiada wszystkie cechy sera Brie. Występuje jako świeży albo produkowany przemysłowo, choć tej przemysłowej wersji brakuje głębi sera niepasteryzowanego. Okres dojrzewania to około cztery tygodnie. Formuje się go w grube krążki o średnicy 13 cm. Najlepszy jest gdy zaczyna dojrzewać. Wewnętrzna część pozostaje lekko kwaskowata, a otaczający ją miękki, jasnożółty miąższ rozpływa się i jest słodki. Może być owinięty liśćmi paproci i wtedy nazywa się Fougeru.

Podawanie:

Coulommiers nadaje się zarówno do deski serów jak i na deser serwowany z owocami jagodowymi. Doskonale smakuje z winami: Bourgogne, Bordeaux, Cotes du Rhone. Świetny na kanapki i do smażenia.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu - minimum: 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis