SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cotto

  • Ser Cotto Ser Cotto
  • Ser Cotto Ser Cotto
  • Ser Cotto Ser Cotto
  • Ser Cotto Ser Cotto
Wygląd i konsystencja:
Cotto to miękki, dietetyczny ser produkowany z chudego mleka. Ma kremowobiały kolor, świeży, delikatny, łagodny smak, zwartą konsystencję i kształt koła. Jest dość miękki, lecz łatwo daje się kroić. Ze względu na małą zwartość tłuszczu i soli nie można go długo przechowywać. Cotto produkowany jest również ze szczypiorkiem i wędzony.

Pochodzenie:

Ser Cotto został stworzony w Australii. Ma bardzo niską zawartość tłuszczu i soli kuchennej, jest jedynym serem z chudego mleka produkowanym w blokach.

Podawanie:

Należy wybierać ser bez wysuszonych brzegów, nie odbarwiony i bez śladów pleśni. Przechowywać należy go w lodówce w szczelnie zawiniętej folii plastikowej. Zużyć w przeciągu tygodnia od daty produkcji, gdyż w tym okresie osiąga najlepszy smak.
Łatwo się topi, można z nim robić sosy, roztapiać w jarzynach, dodawać do ryżu i sałatek. W wielu przypadkach zastępuje ser Cheddar i obniża ogólną ilość tłuszczu w potrawie.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 11,2g, białka 27,7g, węglowodanów 0,1g.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis