SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cotija

  • Ser Cotija Ser Cotija
  • Ser Cotija Ser Cotija
  • Ser Cotija Ser Cotija
  • Ser Cotija Ser Cotija
  • Ser Cotija Ser Cotija
  • Ser Cotija Ser Cotija
Komponenty i wytwarzanie:
Ser Cotija pierwotnie był produkowany z mleka koziego, ale dzisiaj znacznie częściej można spotkać ser wytworzony z mleka krowiego.

Smak i zapach:

Ser Cotija jest bardzo aromatyczny, intensywny w zapachu. Szczypta Cotija podkreśli ostry smak doskonałej i aromatycznej pasty, albo podkreśli subtelny aromat nawet zwykłego makaronu z serem. Pikantny i ostry.

Pochodzenie
:
Znany także jako Queso Anejado.
Jest to ser typu „latynoamerykańskiego”, znany jako 'Parmezan z Meksyku'.

Podawanie:

Jest on stosowany w kuchni latynoamerykańskiej, w sposób podobny do sposobu, w jaki Parmezan jest stosowany w kuchni włoskiej. Cotija jest powszechnie stosowanym serem w ozdabianiu codziennych potraw kuchni meksykańskiej: wystarczy posypać nim porcję odsmażanej fasolki, sałatek, dodać do chilli lub porcji lasagnii. W Meksyku, jest również powszechnie stosowany w celu podkreślenia zapachu wielu aromatycznych potraw poprzez dodanie bezpośrednio do zapiekanki lub innych dań. W Stanach Zjednoczonych staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem do dań z makaronu.

Wartości odżywcze:

28g sera Cotija zawiera 100 kalorii, 8g tłuszczu, 7g białka.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis