SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Cornish Yarg

  • Ser Cornish Yarg Ser Cornish Yarg
  • Ser Cornish Yarg Ser Cornish Yarg
  • Ser Cornish Yarg Ser Cornish Yarg
  • Ser Cornish Yarg Ser Cornish Yarg
  • Ser Cornish Yarg Ser Cornish Yarg
  • Ser Cornish Yarg Ser Cornish Yarg
  • Ser Cornish Yarg Ser Cornish Yarg
  • Ser Cornish Yarg Ser Cornish Yarg
  • Ser Cornish Yarg Ser Cornish Yarg
Wygląd i konsystencja:
Wilgotną i delikatną strukturę otaczają liście pokrzywy czy dzikiego czosnku. Liście zapobiegają wysuszeniu sera.

Komponenty i wytwarzanie:

Cornish Yarg jest wykonany z pasteryzowanego mleka krów rasy fryzyjskiej, Jersey, Ayrshire. Dojrzewanie sera trwa minimum 3 tygodnie, ale może trwać dłużej - nawet do dwóch miesięcy. Podczas produkcji ser przez 18 godzin spoczywa w solance, po czym pozostawia się go do wyschnięcia. Po dwóch dniach ser jest otaczany liśćmi pokrzywy.

Smak i zapach:

Ser Cornish Yarg ma kremowy smak i ziołowy, cytrusowy aromat. W miarę dojrzewania smak staje się pikantny. Skórka z pokrzyw jest jadalna i bardzo smaczna. Pokrzywy są stosowane w wielu preparatach ziołowych.

Pochodzenie:

Cornish Yarg jest produkowany niedaleko Truro we wschodniej Kornawalii. Jedynym producentem jest Lynher Dairies Cheese Company.

Podawanie:

Ser Cornish Yarg stosowany jest jako dodatek do pieczywa, sałatek, łatwo się topi.

Wartości odżywcze:

Zawartość tłuszczu 45%.

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis