SEROPEDIA

Mamy już 2866 serów

Skarbiec wiedzy na temat sera, z którego możesz korzystać i który możesz razem z nami współtworzyć. Dodając opisy serów możesz zbierać punkty i wymieniać je na nagrody!

Znasz ciekawy opis - dodaj ser

Ser Corleggy

  • Ser Corleggy Ser Corleggy
Wygląd i konsystencja:
Corleggy jest twardym serem z mleka koziego i w ogóle nie zawiera podpuszczki pochodzenia zwierzęcego. Ser odpowiedni dla jaroszów.

Mleko pochodzi od kóz wypasanych w Cavan, blisko brzegu rzeki Erne i też w tym rejonie jest tylko wytwarzany. Jest wyjątkowym serem, którego rzadko można dostać.

Ser jest kształtu cylindrycznego z widoczną kratką na wierzchu. Corleggy dostępny jest o wadze 500gr i 1000 gram.

Komponenty i wytwarzanie:
Dojrzewa od 8 tygodni do 4 miesięcy, w zależności od pory roku, pogody, wilgotności, mieszanki traw i ziół dostępnych dla kóz w momencie podejmowania sera. Płukany jest w solance z solą morską.

Podawanie:
Ciemnożółty skórka jest jadalna. Corleggy jest idealny jako centralny element deski serów, ale polecamy również do próby owoców, takich jak świeże figi i śliwki słodkie.
Podobne sery:

Tagi

  •  
Przepisy na dania z serem - znajdź przepis